Gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego, nie sięgajcie od
razu po produkty ze sklepu. Upieczcie słodycze sami! Weźcie dzieci
do pomocy. Oprócz tego, że wypieki wyjdą pyszne i zdrowsze, to na pewno
będzie przy tym dużo zabawy. Podrzucam Wam Kochani bardzo prosty
przepis na ciasto z owocami, w wersji light. Ale spokojnie! Użyjcie tych
składników, które macie w domu - może być zwykłe mleko, czy pszenna
mąka. Trzymajcie się tylko proporcji, a ciasto na pewno wyjdzie - puszyste, wilgotne i długo świeże.
Składniki:
400g mąki (u mnie 250 pszennej i 150 owsianej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 1/4 szklanki ksylitolu
150 ml oleju
350 ml napoju roślinnego ( u mnie owsiany)
kilka kropli olejku waniliowego
skórka z 1 cytryny
250g owoców (mogą być mrożone)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 1/4 szklanki ksylitolu
150 ml oleju
350 ml napoju roślinnego ( u mnie owsiany)
kilka kropli olejku waniliowego
skórka z 1 cytryny
250g owoców (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni, małą prostokątną blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
W jednej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i skórkę z cytryny. W drugiej połącz olej, napój roślinny i olejek waniliowy. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj trzepaczką.
Przelej ciasto do blaszki, na wierzchu poukładaj owoce. Wstaw do piekarnika i piecz ok 45
minut, do suchego patyczka. Podawaj po wystudzeniu.
proste, pyszne, idealne!
OdpowiedzUsuń